Meteen naar de inhoud

Juridisch rapporteren

Deze cursus is onderdeel van de beroepsopleiding Klantmanager Inkomensconsulent en wordt los gegeven ter verdieping van het onderwerp en als update om kennis actueel te houden.

In de cursus Juridisch Rapporteren wordt aan de hand van filmmateriaal en geanonimiseerde dossiers geoefend met het afrapporteren van gesprekken en huisbezoeken. Hierbij wordt speciaal gelet op de Nederlandse taal, de structuur van de rapportage en de wijze waarop rechters en advocaten naar de rapportages kijken. Hierin participeert de afdeling Bezwaar en Beroep van de gemeente Rotterdam. Zij geven gerichte feedback op rapportages.

Heb je een vraag? Neem dan gerust contact op met onze opleidingsadviseur: Robert Stravers
+31 (0) 6 51 632 655

3 dagdelen | hbo-niveau

 • Structuur van de rapportage
 • Informatiebronnen
 • Verslaglegging van gesprekken
 • Argumentatie
 • Logica
 • Juridische opbouw van een rapportage

Niveau cursus

De cursus wordt gegeven op hbo-niveau.

Lengte cursus

De cursus wordt wekelijks verzorgd over een periode van twee weken. Totaal omvat het cursusprogramma drie dagdelen.

 • Lesdag 1
  Dagdeel 1: 09.00 – 12.30 uur
  Dagdeel 2: 13.30 – 17.00 uur

 

 • Lesdag 2
  Dagdeel 3: 09.00 – 12.30 uur

Doel cursus

Na afloop van de cursus hebben de cursisten voldoende inhoudelijke kennis meegekregen om op een goede wijze (en bezwaarproof) verslag te doen van de onderzoeksbevindingen in verband met de bijstandsverlening.

Voor wie

De cursus is bestemd voor (toekomstige) medewerkers van een gemeentelijke Sociale Dienst.

Vooropleiding

Het verdient aanbeveling om voorafgaand aan deze module eerst de cursus Gezamenlijke huishouding en de training Controlerend Huisbezoek te volgen, omdat deze rapportages in de praktijk erg bezwaargevoelig zijn en dus uitstekend oefenmateriaal vormen.

Vrijstellingen

Niet van toepassing.

Studiebelasting

Voor deze cursus geldt een studiebelasting van twaalf uur.

Studiemateriaal

Syllabus: Cursisten krijgen een syllabus uitgereikt met een overzicht en samenvatting van de onderwerpen die worden behandeld tijdens de cursus, actuele jurisprudentie en het cursusprogramma.

Kwalificaties

De cursus Juridisch rapporteren wordt branche-erkend en maakt onder meer deel uit van het interne opleidingsaanbod van de gemeente Rotterdam. Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname.

Toetsing

Er is geen sprake van examinering.

Terugbelverzoek

Heeft u nog vragen over de opleiding en wilt u hierover teruggebeld worden? Vul dan het contactformulier in en we bellen u zo spoedig mogelijk terug.

Offerte aanvragen

Heeft u belangstelling voor een opleiding, cursus of training van Axiflex Academy en wilt u een persoonlijke offerte ontvangen?